Statistics

165,386 members
92 posts
  • Bill_Lundgren
    Contributor - Level 2
    2020-05-07

    I'm running MacOS 10.11 (El Capitan) with Ableton LIVE 10.6.1. I'm trying to use a Behringer X32 Compact as an audio I/O and control surface for recording/mixdown. I have successfully assigned all 32 channels to proper physical inputs, and have enabled Expansion Card outputs to go to Mac/Ableton and record on all 32 tracks. I need routing help to get both recording on new track while listening to playback on other tracks. Can't get that to work. Also, I updated the X32 firmware to 4.02. No documentation anywhere to describe new features and controls and how to use them. Thanks in advance.

     

     

    read more...
    0 66
    • Bill_Lundgren
      Paul_Vannatto

      Hi Bill @Bill_Lundgren ,


      Welcome to the forum. It would be much quicker to help you if you would export your scene to a file (using the Utility button on the console, then 6th encoder) on a USB stick, then attach it to your next post (Choose File below). That way we can see what you currently have setup and better advise.


       

      • May 7, 2020
    • Bill_Lundgren
      Paul_Vannatto

      Hi Bill @Bill_Lundgren ,


      Thanks for the scene file. You are using all 32 channels at once?


       



      I'm trying to use a Behringer X32 Compact as an audio I/O and control surface for recording/mixdown.



      Attached is a scene that will do that. In order to send the post fader channel signal to the DAW (via USB), you have to assign them individually on the Routing, Out 1-16 and Ultranet screens (where you can assign Direct Out Chan, post fader). Then assign those to the Card Out in banks of 8.


       




      I need routing help to get both recording on new track while listening to playback on other tracks. 



      I'm not sure I understand this sentence. What other tracks? I did assign USB 1-2 from the DAW to the Aux In 1-2 using the Aux In Remap. Not sure if that is what you wanted.


       

      RECORD 32-2.scn
      • May 7, 2020
    • Bill_Lundgren
      Bill_Lundgren

      Paul (@Paul_Vannatto):


      I have set up all 32 tracks with fixed inputs (Ch 3/4-keyboard stereo out, Ch11 (A01 on S32 AES50-A) etc.) and standardized a template in Ableton LIVE. So, if I've recorded a keyboard track, I should be able to play that track back while a guitar is recorded through Ch 28 (AES50-A-Input 20). Your solution should work - I can just as easily listen to the Master Track stereo output that has all tracks summed to it, rather than each individual track coming back from the DAW to the X32. I will see if I can get your routing to work tomorrow. Won't sleep much tonight... THANK YOU!

      • May 7, 2020
    • Bill_Lundgren
      Bill_Lundgren

      Paul (@Paul_Vannatto):


      Thank you for the scene file. I went through your written response step by step and saw (I think) that the scene file had the required assignments already done. When I fired up Ableton LIVE and assigned the X-USB to both input and output and enable all channels for both, I still had no playback through the console.


      When you set up LIVE for any interface, you first enable all I/O channels. With a signal coming in to say Channel 1 on the X32, you can see a meter responding to the signal in the pull down where you assign that channel in LIVE to a physical input. Matching up all active channels that will be used, and as it turns out, with the X32 it is a linear 1:1 relationship - physical Ch X to software input Ch X - all the way through the channel assignments.


      However, the outputs are still the problem. With a pre-recorded track playing back, OR, a record-enabled channel with an input signal on it, all tracks are sent to the Master Track for summing and output. You can see what outputs the signal is supposedly on by the same graphical meter in say output pair Ch 19/20. If you assign the Master Track output to that Ch 19/20 pair, nothing happens. Dead air. That stereo pair doesn't show up in any channel strips on the X32 as a live incoming signal. I'm just not getting something...


      I do have a work-around if I have to use it, although it will probably turn into a PITA as I get really involved in a recording/mixing project. That work-around is to use the X32 as the input-only analog I/O interface, and the main stereo output pair on a MOTU 828 Mk 3 for the output-only to drive the monitoring system. This does allow me to record, and playback and record another track at the same time and hear everything; however, I can't use the X32 as a mixing console that way, and I can't help but think that work-around setup will come back to bite me when I least need it to. And, I'm still trying to get the software to recognize the X32 as a Mackie HUI control surface.


      I'm a pest I know, but this is a bit frustrating... Do you have any recommendations for other people I should go pester? 

      • May 8, 2020
    • Bill_Lundgren
      Bill_Lundgren

      Paul (@Paul_Vannatto):


      I re-read my last message to you. It reads all wrong. Please accept my apologies if I inadvertently offended you. I simply didn't want to take up a disproportionate amount of your valuable time. I appreciate your advice and it has proven to have been very helpful. As a volunteer for a non-profit, I know how a situation like mine can turn into a "I wish he'd just go away" type deal.


      And I am making progress - I have full 32-channel I/O, but without full MIDI mapping to every channel strip/fader, I have to mix "outside the box" on the console, which isn't horrible. I just need practice working that way.


      Again, my apologies for not doing a better job stating my intent.


      Regards,


      Bill

      • May 17, 2020
  • mediajake1
    Contributor - Level 2
    2020-05-07

    I won't ask anymore questions that require someones time in figuring out how to solve my issue?  Ill ask an easier question and pray that someone can answer.  

    Will the Behringer FCA1616 work with Mojave?

    I am presently using Catalina, and I can't seem to get it to be recognized.  Nor can anyone tell me if this is even possible. If it won't work with Catalinia, Can anyone tell me the latest OS X it will work with?  If neither of these questions can be answered, can ANYONE tell me what Audio Interface will work with Catalina.  I cannot believe it has become so difficult to figure out what audio interface you can and cannot use.    Thank you so much!

    read more...
    0 42
    • mediajake1
      RexBeckett

      @mediajake1 


      I hope an FCA1616/Mac user can answer this for you, Jake. Meanwhile I had another thought: Have you checked the Mic Privacy settings as explained by Apple Support? This would not stop the interface being recognized but it would prevent recording from it.

      • May 7, 2020
  • timtavis
    Contributor - Level 2
    2020-05-07

    Hello, and thank you for reading this!

    I am trying to connect my Xenyx Q802USB mixer to my MacBook using the USB outputs. Since my MacBook is new, I only have Thunderbolt 3 ports, so i am using a dock to convert the USB to Thunderbolt 3. I'm trying to use Zoom conference software.

    My MacBook sees two USB audio inputs: USB Audio Codec and Advanced USB Audio Device. Neither of them shows any signal coming in. The results are the same within the Zoom software and in the Mac System software.

    Any suggestions would be greatly appreciated! Thanks!

    read more...
    0 66
    • timtavis
      RexBeckett

      @timtavis 


      Hello Tim, welcome to the community.


       


      Check the mic privacy settings as explained by Apple Support. 

      • May 7, 2020
    • timtavis
      timtavis

      Thanks for your suggestion to check the security settings for the mic. The only app seeking access to the mic is Zoom, and it is already approved. So, that's not the source of our problem.


      I'm not sure if I mentioned this in the original post, but the setup worked fine the first two times we used it, then stopped working with no apparent changes to our setup or software.

      • May 7, 2020
    • timtavis
      RexBeckett


      @timtavis wrote:


      Thanks for your suggestion to check the security settings for the mic. The only app seeking access to the mic is Zoom, and it is already approved. So, that's not the source of our problem.


      I'm not sure if I mentioned this in the original post, but the setup worked fine the first two times we used it, then stopped working with no apparent changes to our setup or software.





      @timtavis 


      Check the USB/2-Track To Main Mix button. When this is pressed it mutes the USB recording feed. If this is not the cause of the problem, I would try using a Thunderbolt 3 to USB 2.0 cable rather than connecting through the dock.


       


      The Zoom app has a control for input level. Make sure this has not got turned right down.

      • May 7, 2020
  • mediajake1
    Contributor - Level 2
    2020-05-06

    Greetings, I am having an issue where I cannot get my iMac, Logic Pro X to recognize the interface.  I am using the USB to computer connection, and I do have the powercord in use.  The drivers available for download are .exe files and I cannot seem to figure out how to install these.  I am running OS X 10.15.4 on iMac 2013

    Any help is greatly appreciated.  Thank you so much. 

    read more...
    0 41
    • mediajake1
      RexBeckett

      @mediajake1 


      There don't appear to be any forum members with experience of this setup, Jake. I suggest that you raise a Care ticket for Technical Support explaining your problem. This is done by clicking on Support at the top of the page and then clicking the Create a Care Ticket button. This is only possible if you have completed all the required fields in your profile. Make sure that you fill-in every required field on the Care form.

      • May 6, 2020
  • BrianMolina
    Contributor - Level 1
    2020-05-05

    Hello tribe. I am struggling with getting along with this interface. I want to like it better than the Native Instruments KA6 Mk1 because it has a better headphone amp and im almost exclusively in sennheisers.

    However going between the DAW and my online school videos is a real chore because I cannot manually change my sample rates. I like my sample rate in the 96k range in my daw for super low latency on amp sim plugins but my school videos always want 48k.

    I have to unplug my interface and reconnect and close out programs and restart them to be able to get any working.

    This is really frustrating and I am sure that other 204hd owners are experiencing the same thing.

    Has anyone found a solution to this?

    read more...
    0 39
    • BrianMolina
      RexBeckett

      Hello @BrianMolina , welcome to the community.


       


      You can change the UMC204HD sample-rate through Windows Control Panel. Open Control Panel -> Sound -> Playback, select the UMC device and click Properties. The sample rate can be set on the Advanced tab.

      • May 5, 2020
  • johnswright2
    Contributor - Level 1
    2020-05-01

    I have connected the UFO202 to my computer and record player and as the cd of Audacity editing software was missing I downloaded it from the website but it does not show the input source button to the right of the input slider controls so I cannot set it to record from the USB port. I therefore get no sinal to record but the record does play in the connected earphones.

    Does anyone know how to solve this please.

    John Wright     [email protected]

    read more...
    0 48
    • johnswright2
      RexBeckett

      @johnswright2 


      Hello John, welcome to tthe community.


       


      You can select which of Audacity's controls are visible through View -> Toolbars. I suggest enabling Device Toolbar and Mixer Toolbar. I enable them all then move them for a better layout.


       


      For other possible issues, see these notes. 

      • May 1, 2020
  • Kwarrington
    Contributor - Level 1
    2020-05-01

    Hi, I have an X32 rack.. the other day channels 1-8 have stopped working, on all 8 channels it is registering a small signal/interference but no input signal. Channels 9-16 appear fine... I have googled this and it seems it’s happened to a fair few... any ideas? Also, how do I contact Behringer direct? Thank you

    read more...
    0 65
    • Kwarrington
      RexBeckett

      @Kwarrington 


      Hello Karl, welcome to the community.


       


      I suggest that you raise a Care ticket for Service Repair explaining your problem. This is done by clicking on Support at the top of the page and then clicking the Create a Care Ticket button. This is only possible if you have completed all the required fields in your profile. Make sure that you fill-in every required field on the Care form.

      • May 1, 2020
  • phenompenguin
    Contributor - Level 1
    2020-04-30

    Just opened and set up my interface (Behringer UMC 1820) and the audio for the headphones is so low even when turned all the way up. Am I missing something? How do I control the audio so I can hear?

    0 44
    • phenompenguin
      RexBeckett

      @phenompenguin 


      Hello Johnathann, welcome to the community.


       


      The headphone output on the UMC1820 has a maximum level of +21.5dBu which should be enough for most headphones. What make/model of headphones are you using? Check the playback volume setting in your DAW or media player software.

      • April 30, 2020
  • HellBoy
    Contributor - Level 1
    2020-04-28

    My audio in my headphones cuts out when I use my scroll wheel on my mouse, and when I go to full screen. Is there any troubleshooting out there for this problem?

    0 48
  • CamS
    Contributor - Level 2
    2020-04-27

    Love my XR-18 and have used it as a recording interface and a live mixer.  More recently, I'm trying to use it to stream live multi-channel audio to Facebook Live and I'm having a lot of difficulty.  I see the XR-18 as an option for the audio feed in Facebook, however the audio is not passing through -- I get silence. Has anyone used their XR-18 to webcast a stream on Facebook Live?  First I'd like to confirm that it CAN be done, then if so, I can work on getting it working!

    Thanks in advance!

    read more...
    0 66
    • CamS
      RexBeckett

      @CamS 


      Hello Camille, welcome to the community.


       


      What type of device are you using to stream from the XR18? (Windows PC, Mac, Tablet, iPad, etc)


       

      • April 27, 2020
    • CamS
      CamS

      Sorry for the lack of detail! Yes, I'm connected to the XR18 using a MacBook Pro. I'm streaming Facebook via Chrome, on that same Mac. What I ended up doing was mixing through the XR18, but also plugging-up a Focusright Scarlet and running cables from the XR18 main outs into the Scarlet. Then I streamed the audio from the Scarlet. It worked fine, but clearly feels like an extra piece of gear that shouldn't be required. 


      FYI, when I was initially trying to stream from the XR18 I had not yet connected the second interface, so there wasn't any confusion between the two. I only added that as a "plan B" when I couldn't get the audio from the XR-18 to stream.

      • April 27, 2020
    • CamS
      RexBeckett


      @CamS wrote:


      Sorry for the lack of detail! Yes, I'm connected to the XR18 using a MacBook Pro. I'm streaming Facebook via Chrome, on that same Mac. What I ended up doing was mixing through the XR18, but also plugging-up a Focusright Scarlet and running cables from the XR18 main outs into the Scarlet. Then I streamed the audio from the Scarlet. It worked fine, but clearly feels like an extra piece of gear that shouldn't be required. 


      FYI, when I was initially trying to stream from the XR18 I had not yet connected the second interface, so there wasn't any confusion between the two. I only added that as a "plan B" when I couldn't get the audio from the XR-18 to stream.





      @CamS 


      Have you set the XR18 to route the main mix to USB Sends 1/2? Using XAir Edit, that would look like this:


      In/Out, USB SendsIn/Out, USB Sends


      The input could also be blocked by the Mac Settings -> Privacy -> Microphone settings.

      • April 27, 2020
Go to page